Jurnal de apicultura

organica, ecologica, permacultura

Jurnal de apicultura

Postby Sorin » Tue Oct 29, 2013 9:10 am

Una din activitatile ce ma preocupa constant de vreo doi ani e apicultura. Orice stupar care se respecta are un jurnal in care mentioneaza evolutia stupilor pe parcursul anilor. La mine acest jurnal e obligatoriu, mai ales din punct de vedere al datelor la care fac interventiile, pentru ca pot preconiza cam ce o sa ma astepte anul viitor, si cam cand. Drept urmare o sa tin acest jurnal on-line, aici. Daca aveti intrebari, sfaturi, comentarii nu ezitati.
Doctorii imi spun ca sunt nebun, dar vocile din cap ii contrazic.
Sorin
 
Posts: 104
Joined: Tue Jun 26, 2012 11:08 am
Location: Bucuresti

Re: Jurnal de apicultura

Postby Sorin » Sat Dec 07, 2013 8:15 am

Inceput de Martie, 2011:
Sunt hotarat sa-mi iau albine, citisem si cartea abatelui Warre, deci trebuia sa gasesc pe cineva care sa vanda. Observasem de la primul drum ca in satul vecin exista un nene care se ocupa cu albine, avand si un pavilion. Drept urmare la fiecare drum pe langa curtea lui incetineam, poate-poate il prind pe langa stupi si intru in vorba cu el. Intr-o zi, chiar il prind:
-Buna ziua!
-Buna ziua!
- Stiti, mi-am cumparat si eu o casuta mai la deal, si v-am vazut pavilionul, voiam sa va intreb daca nu cumva pot sa cumpar doi stupi de la dumneavoastra!?
- Aaaa, eu n-am stupi de vanzare, dar sfatul meu este sa nu-ti iei albine!
-Pai de ce nu?
-Pai te pricepi tu?
- Nu ma pricep, dar daca n-o sa-mi cumpar n-o sa ma pricep niciodata!
- Tu crezi ca albina-i vaca s-o lasi pe ogor toata ziua?
- Nu, nene. Io venisem la matale sa cumpar doi stupi....
- Pai la ce-ti trebuie?
- Sa-i dau copilului miere curata...
- Pai asa...un borcan de miere il cumperi...mai treci pe la mine...si nici nu bagi atatia bani in ele...
- Da, am priceput, multumesc mult! Sanatate!
-Sanatate!
Doctorii imi spun ca sunt nebun, dar vocile din cap ii contrazic.
Sorin
 
Posts: 104
Joined: Tue Jun 26, 2012 11:08 am
Location: Bucuresti

Re: Jurnal de apicultura

Postby Sorin » Mon Dec 09, 2013 8:20 pm

Aprilie 2011.
Dupa mai multe sondari ale netului si fiind presat de timp pentru ca sezonul apicol era pe incepute am gasit un nene la mine in judet care vindea familii de albine. Trebuia sa fie cat mai aproape de mine, pentru ca nu aveam cu ce transporta stupii, singura varianta fiind autoturismul personal. Vorbesc cu omul la telefon , imi explica unde il gasesc si ce are de vanzare.
Ajung la el si intru in stupina. Erau vreo 100 de stupi asezati de-a lungul unei carari de vreo 50 de metri, pe ambele parti iar la mijloc un nor negru. Alea erau albinele. Eu m-am prezentat acolo fara nicio protectie. Imi da omul o masca de la el si mergem sa-mi arate stupii.
Putea sa-mi arate si un rahat, ca eu oricum habar nu aveam ce vad. Dar de asta m-am prins mult mai tarziu. In sfarsit, cumpar stupii ii bag in masina si conduc 30 de km cu masca pe figura ca ei erau pe bancheta din spate si mai iesisera niste albine din ei.
Dupa mult timp am aflat ca am facut o greseala. Si anume ca am fost sa-i iau ziua. Atunci, culegatoarea e plecata si practic eu am cumparat si albina de pe camp. Stupii se ridica dintr-un loc seara, cand toata albina e in stup.
Doctorii imi spun ca sunt nebun, dar vocile din cap ii contrazic.
Sorin
 
Posts: 104
Joined: Tue Jun 26, 2012 11:08 am
Location: Bucuresti


Return to Agricultura

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron