Panou solar din cutii de bere

Vechituri renascute.

Re: Panou solar din cutii de bere

Postby Sorin » Thu Dec 27, 2012 11:22 am

Vrei neaparat sa fii Gica- Contra. E dreptul tau si e bine ca exista si opinii contrare, daca toti am fi plamaditi la fel, atunci forumul asta nu ar mai avea sens.
In primul rand, lasa-ma sa-ti contrazic argumentul reciclarii. La noi in tara, cel putin, reciclarea e inexistenta. D'asta vezi maldare de gunoaie pe munti, in ape, de orase sa nu mai vorbim. Daca ambalajele alea ar fi valorat ceva si le-ai fi putut duce civilizat la un centru de recoltare atunci fiecare ar fi facut curat dupa el.
Deci, un prim argument e ca nu mai cumpar tabla sau policarbonat pentru a face panoul ci folosesc resturi care ajung oricum la groapa de gunoi (apropo, daca reciclarea ar exista, n-ar exista gropile de gunoi).
Al doilea e ca tuburile ofera o suprafata mai mare expusa razelor solare si un volum de aer care trebuie incalzit mai mic. Deci se va incalzi mult mai repede, lucru ce poate mentine un tiraj natural, lucru pe care tabla pusa pe o cutie de lemn n-o poate face. Caseta respectiva poate sa nu fie ignifugata in cazul tuburilor pentru ca se poate evita un contact direct intre caseta si tuburi (a fiind doar un sistem de sprijin, nu unul ideal). Pe cand in proiectul tau, ignifigurea trebuie facuta obligatoriu. De aici rezulta alte costuri.
Al treilea e modul in care intra si iese aerul in proiectul tau. Cum vezi admisia si evacuarea astfel incat sa asiguri si un tiraj natural, mai ales ca pierderile sunt mai mari in cazul proiectului tau?
In ultimul rand, se poate face un experiment si ai sa vezi ca pentru topitor si dezumificator varianta cu tuburi are un randament mult mai mare. Se pot cauta si filmulete pe iutub.
Doctorii imi spun ca sunt nebun, dar vocile din cap ii contrazic.
Sorin
 
Posts: 104
Joined: Tue Jun 26, 2012 11:08 am
Location: Bucuresti

Re: Panou solar din cutii de bere

Postby Frank » Thu Dec 27, 2012 2:32 pm

Contra, dar nu chiar contra tot, se poate observa ca uneori nu zic nimic... Mda, am o inclinatie catre critica si "indreptarea" lucrurilor. Si o preferinta pentru orientarea ei catre exterior. In scopuri nobile.
Reciclarea metalelor exista la noi - e plin Bucurestiul de containere colorate (ce e drept unele au mai disparut) si alte orase au si ele, macar simbolic. Acestea sunt sparte sistematic de diversi etnici si nu numai, ca dovada ca au un continut transformabil in bani (nu cred sa isi faca din ele acoperaminte).
In alte tari primesti si bani la retur. O sa zici ca digresez cu alte tari. Pai, a cui a fost ideea cu casa din deseuri, a romanului suparat de lipsa de initiativa privata sau de stat in domeniul reciclarii, sau a fost ideea vesticului? El ce motivatii are? Ecologice? Sau, daca nu, care... ca sunt doar doua variante?!
Ar trebui sa ne intereseze si cine vine cu ideile astea si de ce. De exemplu, zice pe Wiki ca in Belgia este interzis sa iti faci earthship din anvelope datorita toxicitatii lor. Acolo e un sol mai special care reactioneaza cu cauciucul si emana noxe. Deduc eu. Poti sa o iei si invers si sa banuiesti interese imobiliare sau de stopare a unor imigranti saraci... Dar asta se poate cerceta (toxicitatea). Chiar asa, cum ar arata Belgia napadita de cetateni ce si-au schimbat plombele pe cate o palma de pamant si s-au intronat in niste anvelope, ca sa isi amortizeze investitiile mai usor?
Groapa de gunoi este pentru deseuri organice. De ce nu poate ajunge teren fertil e cu totul alta poveste.
Sigur ca eu nu fac reciclare pe bani si sper sa nu ajung asa.

Acuma, eu am criticat incalzirea locuintei cu tuburi si la fel uscatorul de fructe. Dar suflatorul pt ceara e o idee mult mai inspirata, caci presiunea aerului cand sufli si viteza lui vor determina un transfer mai consistent intre tub si aerul circulant, sensibil mai bun decat intre pigment si aerul exterior. Oricum, e doar o iluzie ca tubul da o mai mare suprafata expusa la soare. Caci, suprafata cilindrica nefiind decat in mic procent perpendiculara pe raza, tot acolo ajungi ca si cu o tabla plana bine orientata (normala e tot aia).
La policarbonat n-o sa renunti decat ca sa imi faci mie in ciuda. E un bun izolator si ieftin. Daca nu dai cu negru pe lemn nu ia foc.
Tirajul natural e dat de diferenta de densitate intre aerul circulant si cel exterior si de cea de...nivel intre admisie si evacuare. Nu conteaza traseul. Este ca si cu apa a carei presiune depinde doar de inaltimea coloanei si nu de volumul ei sau traseu.
Frank
 
Posts: 47
Joined: Fri Oct 12, 2012 4:37 pm
Location: Bucuresti

Previous

Return to Reciclare

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron